Гомашио (сусамова сол). Защо е идеален заместител на солта и как се използва?

Японската подправка гомашио е практически смес от сол и сусам (гоми -сусам, шио-сол). С нея може да се научим да ядем по-малко сол и да си набавим нужни на тялото калции.
Гомашио след като се приготви се съхранява в хладилник и  трябва да се използва да 10 дни. Ако решите да си го направите сами най-добре се получава в хаванче от мрамор

Рецепта за гомашио


1 с.л. морска сол
7с.л. сусам, изплакнат със студена вода

На много слаб огън изпечете за 15мин. сусама в тиган с тефлоново покритие или във фурна на 100° С. Семената са готови когато не се залепват за лъжицата, с която бъркате. Оставете ги да изстинат. В хаванчето натрошете солта и добавете сусама. Гомашио може да се използва с салати или сосове, като подправка за варени зеленчуци или ориз.

Онигири с гомашио (Оризови топки със сусамова сол)

2 ч. ориз 
1/4 ч. гомашио
4 с.л. гари (маринован джинджифил)

Потопете пръстите си в чаша с вода. Вземете 1/4 ч. сварен ориз и оформете стегната топка. Натиснете с пръст в центъра и вкарайте вътре маринования джинджифил. Затворете дупката, като прекарате топката още няколко пъти между дланите си. Оваляйте я в гомашио докато се покрие напълно. Повторете процеса с оставащите продукти. 

Гомае (Японска салата със спанак)

2 ч.л. гомашио
2 с.л. вода
1 1/2 ч.л. соев сос
1/2 ч.л. захар

щипка сол
тенджера с вряла вода
150г. спанак, измит

Смесете гомашио водата, соевия сос и захарта и ги смесете в кухненски робот или пасатор. Добавете щипка сол в тенджерата с вода и бланширайте спанака за 1 минута. Изплакнете го със студена вода и го притиснете с ръце, за да махнете излишната вода. Нарежете го на ленти и го поставете в купа. Отгоре изсипете дресинга и добавете малко сусам.